Wat echt niet meer kan op websites

De 5 dingen die écht niet meer op een website kunnen

kaput

Met een eigen website ben je zo vrij als een vogel. Wil je alleen een hele grote foto en twee regeltjes tekst? Geen probleem. Wil je een videogame die uitlegt wat je product doet? Is wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Feit is, wat jij wil is wet. Maar soms zie ik wat dingen terugkomen op websites die echt niet meer kunnen. Dit zijn de 5 dingen die ik nog te vaak zie op websites:

Ding nummer 1: Aangepaste scroll snelheid

Mensen zijn gewoontedieren. En het eeuwenoude gezegde “If it ain’t broke, don’t fix it” is nog best wel relevant. Wat bedoel ik nou met aangepaste scroll snelheid? Jouw muis of trackpad heeft een aanwijzersnelheid (hoe snel de muis beweegt) en scrollsnelheid (hoe snel je scrollt). En deze twee dingen zijn altijd hetzelfde, behalve als iemand dit op zijn website heeft aangepast. Zonder dat je het wilt vlieg je ineens door de website heen of kom je geen centimeter meer vooruit als je scrollt. Heel simpel gezegd: gewoon irritant.

Ding nummer 2: Muziek of geluid dat automatisch afspeelt

Lekker op de zondagmiddag genieten van je 80’s playlist, wanneer plots één of andere vrouw door je muziek heen praat. Ze bestaan nog steeds, websites die automatisch geluid of muziek afspelen zonder dat je hier zin in hebt. Hier heb ik ook verder geen tips of tricks voor, gewoon niet doen, alsjeblieft 🙂

Ding nummer 3: Gebruik van animaties zonder reden

Een website moet representatief zijn voor jouw merk en bedrijf. En met een simpele animatie kan je net wat beter de aandacht trekken van een bezoeker. Maar pas op! Met teveel animaties (vooral animaties die knipperen of draaien) lijkt een website al snel op een kermisattractie. In dat geval is het slimmer om een wat subtielere en stijlvollere animatie te gebruiken. Daar kunnen wij je trouwens bij helpen (schaamteloze zelfpromotie)!

Ding nummer 4: Foute stockfoto’s

Stockfoto’s zijn goedkope/gratis en makkelijk te verkrijgen foto’s op het internet. En het aanbod van stockfoto’s is ook gigantisch. Maar niet elke stockfoto is hetzelfde, en zeker niet alle stockfoto’s zijn goed. Herken je deze stockfoto’s?

slechte stockfoto

Juist, van die foto’s waar constant grappen over gemaakt worden op het internet. Deze zijn niet authentiek en stralen totaal niet uit waar jouw merk voor staat. Er zijn gelukkig heel veel goede (en vaak gratis) stockfoto’s te vinden. Bijvoorbeeld op pexels.com of stocksnap.io. We hebben een hele lijst, dus de keuze is reuze.

Ding nummer 5: pop-ups

En we sluiten af met de klassieker (en misschien wel de grootste no-no van vandaag): pop-ups! Dat zijn de vensters die op willekeurige plekken en momenten op je scherm springen om je iets te verkopen wat je waarschijnlijk niet wilt hebben. We kunnen bijna geen positieve voorbeelden van pop-ups verzinnen. Misschien als je een bestelling plaatst, maar bent vergeten om je adres in te vullen. Misschien dan…. en dan zijn we nog coulant.


Wat kan dan wel op een website?

Toffe designs, gebruiksvriendelijke interfaces en nuttige content. Zo ontwerpen we eigenlijk alleen maar website die we zelf ook wel zouden gebruiken. Gebruik jij één van de bovenstaande vijf dingen op jouw website? Kijk er dan eens kritisch naar, en pas hier en daar wat dingen aan. Zie het zo: een vervelende pop-up op een website is hetzelfde als een groot hek om een kassa in de winkel zetten, best wel drempelverhogend. Denk je dat jouw website nog beter kan, maar weet je niet hoe? Geef ons een belletje, dan kijken we er eens samen naar.