BOOOM Digital - Gradient styling elementBOOOM Digital - Gradient styling element

Conversie Optimalisatie

10 manieren om je conversiepercentage te verhogen

Je hebt waarschijnlijk veel tijd en moeite gestoken in het maken van een goede website. Helaas zie je ondanks het grote aantal bezoekers, weinig tot geen verkopen. Dit kan frustrerend zijn, maar er is hoop. Het is belangrijk om te beseffen dat het aantal bezoekers op zichzelf niet alles is. Het gaat erom hoeveel van die bezoekers daadwerkelijk overgaan tot een aankoop.

10 manieren om je conversiepercentage te verhogen

Je hebt waarschijnlijk veel tijd en moeite gestoken in het maken van een goede website. Helaas zie je ondanks het grote aantal bezoekers, weinig tot geen verkopen. Dit kan frustrerend zijn, maar er is hoop. Het is belangrijk om te beseffen dat het aantal bezoekers op zichzelf niet alles is. Het gaat erom hoeveel van die bezoekers daadwerkelijk overgaan tot een aankoop.

Om ervoor te zorgen dat je webshop converteerd, is het cruciaal om je conversiepercentage te verhogen. In deze blogpost zullen we daarom 10 praktische manieren benoemen om het conversiepercentage van je website te verhogen. Of je nu een webshop hebt of diensten aanbiedt, deze tips zijn van toepassing op elk type online business. Lees daarom vooral verder.

10 manieren om je conversiepercentage te verhogen BOOOM Digital

Wat is een conversiepercentage?

Je conversiepercentage is het percentage bezoekers van je website of landingspagina’s dat met succes het beoogde resultaat oplevert. Dit percentage is relatief ten opzichte van het totale aantal bezoekers.

Het conversiepercentage gaat niet alleen over een product, maar kan van alles zijn. Denk aan het invullen van een contactformulier, het inschrijven voor een bepaalde actie of het afsluiten van een abonnement.

Neem als voorbeeld: je landingspagina heeft 1.000 bezoekers en 100 bezoekers hebben je product gekocht. Dan is jouw conversiepercentage dus 10 procent.

Zo bereken je het conversiepercentage

Zo bereken je het conversiepercentage:

Conversiepercentage (x) wordt berekend als [Aantal conversies/Totale bezoekers]. * 100

Door te kijken naar het conversiepercentage kun je het meeste halen uit de bezoeken die je al hebt. Zo kun je ze overhalen om klant te worden.

Op deze manier kun je de inkomsten per klant verhogen, de kosten voor klantenwerving minimaliseren en de levenslange klantwaarde verhogen. Bovendien is het eenvoudiger om te beoordelen welke advertenties effectiever zijn en deze aan te houden.

We hebben hieronder verschillende conversie optimalisatie tactieken opgesomd die je kunt toepassen om de conversie te verhogen.

Kost per conversie en CTR

1. Begin met het uitvoeren van A/B-tests

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is ervoor zorgen dat je veranderingen die je wilt doorvoeren vooraf test. Je wilt tenslotte geen omzet verliezen omdat het UX-design of de structuur van je vernieuwde site leidt tot een lagere conversiepercentage.

Dit kun je doen door de nodige aanpassingen te doen en vijftig procent van je sitebezoek naar de vernieuwde versie te leiden. De andere helft van je bezoekers blijft daarentegen de vorige versie bekijken.

Deze techniek heet A/B-testen. Op basis van alle aanpassingen die je hebt gedaan, kun je zo je conversiepercentages meten en vergelijken. Het voorkomt ook dat je belangrijke wijzigingen aanbrengt zonder dat je zeker weet dat ze de verkoop zullen verhogen.

A:B testen

2. Gebruik foto’s en beelden van hoge kwaliteit

Wanneer je klanten online winkelen, kunnen ze je product niet aanraken of voelen. Daarom moeten mensen bij het doen van een aankoop vertrouwen op de productbeschrijving en productfoto’s.

Daarom is het cruciaal dat je je websitebezoekers de juiste foto’s geeft. Op die manier zullen ze de kenmerken en de kwaliteit van je product beter kunnen beoordelen. Dit kan allemaal gebeuren voordat ze het zelfs maar kunnen vasthouden.

Als gevolg hiervan stijgt je conversiepercentage, en zullen klanten minder vaak terugkeren.

Een hoogwaardige product afbeelding voldoet aan de volgende normen:

  • Het toont het product dat te koop is.
  • Alle kenmerken van het product zijn zichtbaar.
  • Het heeft een resolutie van minimaal 1.000 pixels.
  • Het bevat geen logo’s van andere bedrijven.
  • De foto is in een van de volgende bestandsformaten: JPEG, TIFF, of PNG.

SEO implementatie

3. Paginasnelheid optimaliseren

Volgens onderzoek kan een websitebezoeker al na 0,3 tot 3 seconden zijn interesse verliezen. Trage webpagina’s irriteren namelijk gebruikers en kunnen leiden tot een lagere betrokkenheid en conversie.

Gelukkig kan dit probleem worden opgelost door het versnellen van je website. Hier volgen enkele suggesties om je website sneller te maken:

  • Minimaliseer het aantal afbeeldingen op je website.Gebruik een Content Delivery Network (CDN) om de laadtijd van je website te verminderen.
  • Minimaliseer het aantal plugins die je gebruikt.
  • Gebruik een snelle hostingprovider.
  • Gebruik geminificeerde CSS en javascript bestanden.

Door deze stappen te volgen, kun je de snelheid van je website verhogen en zo het conversiepercentage verbeteren. Het is daarom ook aan te raden om regelmatig de snelheid van je website te meten. Dit kun je doen met tools zoals Google’s PageSpeed Insights. Zo weet je zeker wat je aan je website moet veranderen om deze zo snel mogelijk te maken.

Google page speed insights

4. Creëer FOMO

Je kunt de krachtige psychologische trigger die bekend staat als FOMO, of fear of missing out, benutten om de verkoop te verhogen. Hier zijn een paar methoden om FOMO op te wekken:

  • Tijdelijke aanbiedingen: moedig bezoekers aan om meteen actie te ondernemen voordat de aanbieding afloopt.
  • Sociaal bewijs: door weer te geven hoe vaak anderen je product of dienst hebben afgenomen, kun je hun een gevoel van druk geven. Gebruik daarom bijvoorbeeld klantentellers op product- en landingspagina’s.
  • Testimonials: vraag om testimonials van klanten en gebruik die om sociaal bewijs te verkrijgen.
    Case studies: beschrijf hoe jouw product of dienst het leven van mensen heeft verbeterd. Zo wek je vertrouwen en creëer je sociaal bewijs.
  • Het creëren van FOMO kan een krachtige drijfveer zijn voor bezoekers om een aankoop te doen. Door FOMO te gebruiken, creëer je namelijk een gevoel van druk en urgentie. Hierdoor zullen ze eerder geneigd zijn een aankoop te doen.

FOMO Conversiepercentage verhogen

5. Houd je formulieren kort en eenvoudig

Lange formulieren kunnen potentiële klanten ervan weerhouden de nodige beweging te maken. Je wilt niet dat je bedrijf potentiële klanten misloopt. Wanneer je formulieren toevoegt aan je landingspagina’s, houd ze dan kort, duidelijk en helder.

Verwijder daarom alle extra velden die opdringerig kunnen lijken. Door de formulieren kort en duidelijk te houden, kun je twijfels bij je doelgroep wegnemen. Bovendien verhoog je het vertrouwen van de consument in je merk. Hierdoor kost het minder tijd om een actie uit te voeren.

Contactformulier

6. Vermijd afleiding op de website

Bezoekers van je website lopen tegen obstakels aan als de lay-out druk is en vol staat met ongewenste advertenties. Een te groot aantal elementen op je landingspagina leidt bezoekers af van hun primaire doel om naar je website te komen. Bovendien wordt het een uitdaging om de pagina te doorkruisen. Handhaaf daarom een duidelijke en heldere lay-out op je landingspagina. Zo voorkom je dat bezoekers vertrekken. Op die manier is het bedienen van je websitebezoeker de beste optie.

Een goed webdesign moet gebruiksvriendelijk zijn, interessante informatie bevatten en de bezoekers de beste gebruikerservaring bieden. Gebruik daarom:

  • Aantrekkelijke koppen
  • Goede subkoppen
  • CTA’s
  • Productkenmerken en -voordelen
  • Beoordelingen en testimonials
  • Visueel aantrekkelijke afbeeldingen

Het gebruik van heatmaps is een verstandige strategie om erachter te komen wat je klanten willen en wat niet. Dankzij deze techniek kun je informatie inwinnen over hoe gebruikers met je website omgaan.

Zo kun je zien welke pagina’s op je website het vaakst worden verlaten en op welke knoppen het vaakst wordt geklikt. Aan de hand van deze informatie kan je website gericht worden verbeterd.

Vermijd afleidingen ter verhoging conversiepercentage

7. Beantwoord veelgestelde vragen

Klanten uiten vaak hun ongenoegen over het feit dat ze de informatie die ze zoeken niet kunnen vinden. De kans is groot dat gebruikers daarom afhaken als ze de antwoorden op hun vragen niet gemakkelijk kunnen vinden. Het opnemen van een FAQ-sectie op je sites is daarom een goede methode om dit te voorkomen. Zo kun je reageren op veel voorkomende vragen over je producten of diensten. Specifieke details zoals benodigdheden, gebruiksvoorschriften, verzendingsgegevens en retourbeleid kunnen hierin worden opgenomen.

Hier zijn enkele ideeën voor het maken van een toegankelijke FAQ-sectie:

  • Maak een lijst van de meest gestelde vragen die je consumenten je regelmatig stellen.
  • Rangschik deze vragen en antwoorden op een verstandige manier.
  • Gebruik een zoekfunctie om klanten te helpen snel informatie te vinden.
  • Zorg ervoor dat het FAQ-gedeelte zich op een locatie bevindt die eenvoudig te vinden is op je website.
  • Gebruik eenvoudige en duidelijke bewoordingen. Zo kan iedereen de informatie begrijpen.

Het is belangrijk dat je veelgestelde vragen op een toegankelijke manier beantwoordt. Zo is het voor de gebruiker gemakkelijker om snel de informatie te vinden die hij zoekt.

FAQ

8. Voeg reviews en testimonials toe

Door reviews en testimonials op je website op te nemen, kun je de conversie voor je bedrijf aanzienlijk verbeteren. Je kunt reviews en getuigenissen op verschillende manieren op je website zetten. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Voeg op je productpagina’s een sectie toe voor testimonials van klanten.
  • Geef op je landingspagina’s een plek voor testimonials van klanten.
  • Door weer te geven hoeveel mensen je product of dienst hebben gekocht, kun je profiteren van sociaal bewijs.
  • Voeg een sectie toe waar testimonials van klanten van externe partijen, zoals Trustpilot, te zien zijn.
  • Maak het zo eenvoudig mogelijk om een beoordeling achter te laten. Zo kun je bijvoorbeeld een kortingscode of een gratis artikel aanbieden in ruil voor een review.

Door deze aspecten te integreren kun je het conversiepercentage en de reputatie van je website verbeteren. Houd er daarbij wel rekening mee dat het verzamelen van eerlijke en positieve klantenbeoordelingen een voortdurende inspanning is. Daarom zal het verhogen van de conversie ongetwijfeld lonen en de uitbreiding van je bedrijf versnellen.

Reviews en testimonials ter verhoging conversiepercentage

9. E-mails versturen na het verlaten van een winkelwagen

Een slimme techniek om verloren conversies terug te winnen is het sturen van e-mails naar klanten die hun winkelwagentje hebben verlaten. Veel klanten plaatsen namelijk producten in hun winkelwagentje, maar besluiten later de transactie niet te doen. Met een efficiënte e-mailcampagne kun je deze klanten eraan herinneren welke producten nog in hun winkelwagentje zitten. Op die manier kun je hen overtuigen om toch de transactie te doen.

Hier volgen enkele tips voor het opzetten van een succesvolle e-mailcampagne voor verlaten winkelwagentjes:

  • Stuur de e-mail zodra de winkelwagen is verlaten. Hoe sneller je antwoordt, hoe groter de kans dat de klant geïnteresseerd blijft in de transactie.
  • Voeg de naam van de geadresseerde, de producten in het winkelwagentje en eventuele foto’s toe om de e-mail persoonlijker te maken. Zo is de e-mail relevanter voor de ontvanger.
  • Vermeld de call to action duidelijk. Zo kan de klant gewoon teruggaan naar zijn winkelmandje en de transactie afronden.
  • Denk aan het opnemen van een unieke aanbieding of korting in de e-mail. Dit kan ervoor zorgen dat de consument besluit om de transactie toch te voltooien.
  • Analyseer hoe goed je e-mailcampagne heeft gepresteerd. Gebruik bijvoorbeeld Google Analytics om te bepalen hoeveel e-mails er zijn verstuurd. Ook kun je het aantal gegenereerde conversies en geopende e-mails bekijken.

E-mails versturen na het verlaten van een winkelwagen

10. Gebruik gezichten van mensen op je website afbeeldingen

Mensen zijn visuele wezens, waardoor bezoekers van je website zich verbonden kunnen voelen wanneer ze een gezicht in een afbeelding herkennen. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en een grotere kans op conversies.

Het gebruik van afbeeldingen van echte mensen in plaats van stockfoto’s is een manier om gezichten te verwerken op je website. Dit kan ervoor zorgen dat je bedrijf als persoonlijk wordt ervaren en interactie met klanten aanmoedigt. Gebruik bijvoorbeeld afbeeldingen van klanten of medewerkers op de “over ons”-pagina.

Daarnaast kun je gezichten opnemen in case studies, testimonials en productafbeeldingen. Bezoekers kunnen dan gemakkelijker zien hoe het goed of de dienst hen ten goede kan komen. Bovendien kan het de geloofwaardigheid van je merk versterken.

Het is essentieel dat de gezichten die je selecteert zowel je doelmarkt als je merk weerspiegelen. Bezoekers kunnen zich op die manier gemakkelijk identificeren.

BOOOM Digital conversiepercentage verhogen

Hulp nodig bij het verhogen van je conversiepercentage?

In deze blogpost hebben we je tien effectieve manieren gegeven om het conversiepercentage van je bedrijf te verhogen. Deze variëren van het optimaliseren van je paginasnelheid tot het toevoegen van reviews en testimonials. Allemaal tips die een groot verschil kunnen maken in je verkoopresultaten.

Heb je hulp nodig bij het toepassen van deze tips op je eigen website? Dan helpen wij van BOOOM Digital je graag. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in het verhogen van conversiepercentages. We helpen je dan ook graag om je online business te laten groeien. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Neem contact op

BOOOM Digital - Gradient styling element
BOOOM Digital - Gradient styling element