Wat zijn NFT's en wat kun je ermee

Bij BOOOM Digital leven we op de nieuwste technologische trends en ontwikkelingen. NFT is relatief nieuw, maar nu al een die niet kan ontbreken. In dit blog leggen we je uit wat een NFT is, hoe je deze kunt inzetten voor jouw bedrijf en wat wij kunnen betekenen daarin. Met gave voorbeelden nemen we je mee in de nieuwe wereld van digitale eigendomscertificaten.

NFT wat kan je er mee

Wat is een NFT?

We kunnen je vervelen met allemaal technische termen en vakjargon, maar we gaan het je uitleggen in Jip-en-Janneke taal. Een NFT staat voor: Non-Fungible token. Zo’n NFT is een digitaal eigendomscertificaat dat bewaard wordt in een digitaal grootboek (de blockchain). Dit grootboek is voor iedereen in te zien, maar alleen jij hebt de sleutel van de NFT die erin ligt.

Je kunt een NFT (collectie) maken van vrijwel alles. Een video, schilderij, logo, karakter, avatars en je kunt zelfs specifieke momenten in de geschiedenis vereeuwigen. Een NFT kopen betekent niet altijd direct dat je ook auteursrecht op het object hebt. Dit is vaak opgenomen in de beschrijving en hangt af van de NFT.

NFT voor bedrijven

Maar hoe verdien je dan geld met NFT’s met je bedrijf? Er zijn tal van manieren om geld te verdienen via NFT’s. Hieronder een aantal voorbeelden:

 1. Disney verkocht digitale versies van personages als NFT’s. Zoals Elsa uit Frozen en Homer en Bart Simpson, voor meerdere miljoenen.
 2. Jack Dorsey, de bedenker van Twitter, verkocht zijn allereerste tweet ooit voor €2.9 miljoen
 3. Artiesten als Deadmau5 verkochten 6.000 collectables als NFT’s voor €100.000
 4. NBA verkoopt stukjes video met basketbal hoogtepunten als NFT. Je koopt dus een stukje geschiedenis van jouw favoriete team.

Juist ook onbekenden kunnen een eigen NFT-collectie lanceren. Dit zie je bij de bedenker van Crypto Punks. 10.000 unieke characters die oorspronkelijk gratis te claimen waren, gaan nu voor zo’n €335.000 per stuk over de toonbank. Er ontstaat dus een schaarste aan beschikbaarheid.

 

‘’NFT’s nu zijn eigenlijk wat de Pokémon kaarten vroeger waren.’’ – Wired Magazine

 

 

Onze kracht & jouw bedrijf

We weten inmiddels dat je alles kan omzetten naar een NFT. Het is daarom ook uitdagend om iets te bedenken wat anderen interessant zouden vinden. Wij bij BOOOM Digital denken hier graag over mee. Onze kracht ligt in het concept denken. We brainstormen op dagelijkse basis voor onze klanten en kunnen de NFT-collectie samen met- en voor je ontwikkelen. Neem contact met ons op en ontdek wat we kunnen doen.

De waarde van een NFT

De waarde van een (digitaal) object wordt van oudsher bepaald door vraag, aanbod, emotie en ratio. Dat is bij NFT’s niet anders. Een NFT van het logo van jouw bedrijf zal wellicht niet zo gewild zijn als het logo van McDonalds. Dat betekent echter niet dat er geen interessante NFT-kansen liggen. 

Wellicht maakt jouw bedrijf iets unieks. Hiervan kun je dan een digitale collectie maken. Wellicht heb je al een hele loyale following op social media. Je kunt je publiek dan trakteren op een zeldzame collectie NFT’s van je bedrijf.

Vaak is de rationele waarde anders dan de emotionele waarde. Neem een designer tas, de rationele waarde hiervan zal niet meer dan €25,- bedragen. Echter je betaalt al snel €600,- voor de emotionele waarde en de status die eraan verbonden is. 

Heb jij een unieke video of foto van een belangrijk moment in de geschiedenis? Dan digitaliseer je dit eenvoudig naar een NFT.

 

NFT-termen die je moet kennen:

 • Minten – Zodra je je NFT op een platform zet is je NFT ‘gemint’
 • Blockchain – Digitaal openbaar grootboek waar transacties encrypted opgeslagen worden
 • Gas Fee – De fee die je betaalt om je NFT (collectie) op een platform te zetten
 • Wallet adres – Het persoonlijke adres van jouw digitale portefeuille
 • Ethereum – Cryptomunt en doorgaans gebruikt in betaling van NFT’s
 • ERC-721 – Blockchain standaard voor veilige transfer
 • FOMO – Fear Of Missing Out.

We vertellen graag hoe je dit en nog veel meer doet tijdens een kop koffie.

Project starten?

Websites_

Webshops_

Branding_

Fotografie_

Video_

Strategie_

Optimalisatie_

SEO_

Open Whatsapp
Hey, Milan hier!👋🏼 Kan ik je ergens mee helpen?