Wat is het verschil tussen UI en UX design?

Een nieuwe toffe website staat niet zomaar online. De webdesigners zijn al heel wat kopjes koffie, schetsen en testen verder voordat het online kan. Wie al wel eens een website heeft laten maken, heeft vast wel eens de termen UI en UX voorbij horen komen. Maar waar staan deze termen voor?

UI staat voor User Interface en UX staat voor User Experience. Oké, hier kom je waarschijnlijk ook niet veel verder mee… Want waarbij wordt dit nou gebruikt? Hoe pas je het toe? En wat zijn de grootste verschillen? Ben je benieuwd hoe dit allemaal werkt? Pak dan eerst nog maar even een kop koffie, want wij leggen het je haarfijn uit.

Wat is UI design?

Bij User Interface draait het simpel gezegd om het aantrekkelijk maken van de interface. Heb je bijvoorbeeld een gezellig restaurant waar je de allerlekkerste biefstukken kunt eten? Dan wil je natuurlijk dat je website dit ook uitstraalt. Het water loopt uit de mond van je websitebezoekers wanneer ze je site bekijken. UI houdt hier nog niet op. Je bezoekers hebben nu trek én je wil natuurlijk dat ze op die mooie groene knop drukken om te reserveren. Of werkt een oranje knop toch beter? Dit kun je eenvoudig testen met A/B testing. De verzamelde data laat zien dat mensen vaker op de oranje knop drukken. Mooi. Dan gebruik je de oranje knop op je website!

Wat is UX design?

Waar UI zich op de voorgrond bevindt, is UX meer op de achtergrond aanwezig. User Experience draait om het maken van een ontwerp met een ideale gebruikerservaring. We pakken het voorbeeld van het restaurant er weer bij. Een bezoeker wil de menukaart bekijken en meteen kunnen reserveren wanneer die lekkere biefstuk tevoorschijn komt. Dit moet op een eenvoudige en natuurlijke manier kunnen, zonder dat de bezoeker te veel moet zoeken. Hoe sneller de bezoeker zijn doel kan voltooien, hoe beter het UX design is. Om het beste resultaat te behalen worden er verschillende A/B testen uitgevoerd. De data uit de A/B testen kan gebruikt worden om de website zo passend mogelijk aan de doelgroep te maken. Het eindproduct van een User Experience is een wireframe waarbij over elk aspect goed is nagedacht.

Beide designs zijn belangrijk voor een goed eindproduct. De twee soorten designs versterken elkaar en dat zorgt ervoor dat de websitebezoeker een restaurantbezoeker wordt.

De kernwaarden van UI en UX

User Interface Design

  • Interaction Design
  • Interface Design
  • Interface Layout

User Experience Design

  • Google Analytics
  • A/B testen
  • Wireframes

UI design is juist het zichtbare werk van de designers. Het draait om de vormgeving van een knop of de tekst. Het komt erop neer dat het hoe dan ook past bij de uitstraling van jouw bedrijf.

Bij UX design wordt er goed nagedacht over wat er in het hoofd van de gebruiker afspeelt. Elke gebruiker is anders en daarom verschilt elk design. Welke emotie moet het product overbrengen? En wat is de gewenste interactie die het bedrijf wil creëren? Dit zijn vragen waar een UX designer goed over na moeten denken.

Is UI en UX onderzoek voor jou relevant?

Zeker! Het is juist erg belangrijk. Hierbij bekijk je de visie van jouw klanten en gebruikers van een andere kant en leer je ze steeds beter kennen. Uiteindelijk kun je jouw design afstemmen op de behoeften van jouw klanten.


Loop voorop met BOOOM Digital

Zie jij kansen op het gebied van UI en UX design voor jouw website? Wil jij de wow-factor creëren voor je bezoekers? Bij BOOOM Digital maken we de tofste websites met ontwerpen die aansluiten bij de tijd. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Project starten?

Websites_

Webshops_

Branding_

Fotografie_

Video_

Strategie_

Optimalisatie_

SEO_

Open Whatsapp
Hey, Milan hier!👋🏼 Kan ik je ergens mee helpen?