BOOOM Digital - Gradient styling elementBOOOM Digital - Gradient styling element

Zoekwoorden analyse

Een zoekwoordenonderzoek en zoekwoorden analyse, de basis van jouw online succes!

 

Scoren met een zoekwoorden analyse

Met een zoekwoorden analyse, zoekwoordenonderzoek of keyword research ontdekken we (combinaties van) woorden die mensen gebruiken als ze op Google zoeken naar bepaalde producten of diensten. Door vervolgens je website in te richten op basis van deze termen kom je op een hogere positie in de zoekresultaten wanneer iemand die termen gebruikt. Dat heet ook wel SEO (Search Engine Optimization), of in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. Hoe dan ook, je trekt relevante bezoekers naar je website. Bezoekers die ook echt op zoek zijn naar iets wat jij ze kan bieden.

Het doel van een zoekwoorden analyse

En daar draait het allemaal om bij een strakke zoekwoorden analyse. Het vinden van keywords die mensen gebruiken om iets te zoeken wat jij ze kan geven. De gebruiker staat centraal. Je kunt namelijk wel scoren op een bepaald zoekwoord, maar als je niet geeft waar mensen naar op zoek zijn klikken ze weg en sta je uiteindelijk met lege handen. Maar hoe weet je dan precies waar je bezoekers naar op zoek zijn?

 

Google Keyword Planner

Vaak heb je zelf al wel een idee waarop je gevonden wilt worden. En met de Google Keyword Planner kunnen we precies na gaan of dat idee ook klopt. Je kunt er termen invoeren en bekijken hoe vaak er op wordt gezocht. Zelfs in een bepaalde regio. Zoekvolume noemen we dat. De kunst is om termen of keywords te vinden waar voldoende zoekvolume op zit, waar weinig concurrentie voor is en een overeenkomst hebben met wat je ze wilt of kan bieden.

 

Meer is niet altijd beter…

Het klinkt misschien onlogisch, maar wanneer een zoekterm veel volume heeft  betekent dat niet automatisch dat je je daar op moet gaan richten. De huidige top 10 posities in de zoekresultaten worden waarschijnlijk gedomineerd door grote spelers met enorme budgetten en dus moet je wel heel veel tijd (en geld!) steken in je website om daar mee te kunnen concurreren…  Maar niet getreurd! Slechts 30% van alle termen die in Google ingevoerd worden bestaan uit deze ‘grote’ keywords. Dat betekent dat er nog 70% overblijft (en dat is heel veel!).

Deze laatste groep zoektermen noemen we vaak ‘longtail keywords’. Het zijn veelal combinaties van drie of meer woorden. Een groot voordeel is dat je je met deze termen heel specifiek kunt richten op bezoekers die voor jou relevant zijn. Denk maar eens aan een juwelier. Die wilt waarschijnlijk gevonden worden op ‘sieraden kopen’ of iets dergelijks. Maar dat is best wel breed. Oké, de Google gebruiker wilt sieraden kopen, maar je weet nog niet wat voor sieraden. Dat kunnen ringen of kettingen zijn. Van goud of zilver, met of zonder diamant, enzovoorts.

Maar stel nu dat een gebruiker de op term ‘gouden ketting met hartje’ zoekt en die juwelier heeft een pagina ingericht vol met gouden kettinkjes met hartjes. In dat geval geeft de juwelier de bezoeker heel precies wat-ie zoekt. Twee keer klikken en voilà: een gevuld winkelwagentje een rinkelende kassa. Weliswaar minder zoekvolume, maar ook minder werk (en meer omzet!).

 

Uitgebreid zoekwoorden onderzoek doen

Het vinden van de perfecte zoektermen vergt meer werk dan wat woordjes in de Keyword Planner typen en kijken of er volume op zit. Vaak zitten er achter grote zoekwoorden namelijk wel honderden of duizenden longtail keywords. En die kun je echt niet allemaal zelf verzinnen. Gelukkig geeft Google zelf al wat opties en tools om goede vondsten te kunnen doen. In de Keyword Planner zelf tonen ze bijvoorbeeld gerelateerde zoektermen (maar die zien je concurrenten ook) en als je je zoekterm in Google invoert geeft het al wat suggesties waar mensen ook naar zoeken. Je vindt deze meestal helemaal onderaan op de pagina.

 

Gevonden! En nu?

Als je eenmaal een aantal bruikbare zoektermen hebt gevonden, is het tijd om ze te analyseren. Is er een match tussen de informatie die jij op je pagina of website geeft en de intentie waarmee potentiële bezoekers een bepaalde term gebruiken? En hoeveel concurrentie is er op die specifieke zoekterm? Zoek er zelfs eens op en bekijk de pagina’s die momenteel al hoog in Google staan. Hoeveel resultaten zijn er in totaal? En vooral, denk je dat jij het beter kan dan de huidige top 3?

 

Zoekwoorden analyse 2.0

Als het goed is heb je nu al een aardig idee waar mensen naar zoeken en waar jouw kansen liggen. Om het maximale uit je geoptimaliseerde pagina’s te halen moet je dus weten wat je bezoekers willen vinden en ze dat vervolgens geven. En om uit te vinden wat ze willen kun je daarbij weer naar de huidige top kijken. Ze staan daar immers niet voor niets. Waar spreken zij over? Welke onderwerpen behandelen ze? En welke woorden gebruiken ze daarbij? Let op, je mag natuurlijk niet hun content kopiëren. Ook niet een beetje, nee.

Je kunt ook putten uit longtail keywords die je al eerder hebt onderzocht, maar waar je niet per se op gevonden hoeft te worden. Bijvoorbeeld ‘gouden ketting kosten’ of ‘gouden ketting review’. Het kan lonen om informatie over de prijs of de ervaringen van andere klanten op te nemen op je pagina over gouden kettinkjes met hartjes. Uit je zoekwoorden onderzoek blijkt immers dat mensen ook daar naar op zoek zijn.

 

Get creative!

Na het zoekwoorden onderzoek en de zoekwoorden analyse heb je een prima blauwdruk voor een pagina waarmee je website hoger in de zoekresultaten kunt komt. Nu moet je de content alleen nog creëren. Het daadwerkelijke schrijven van geoptimaliseerde webteksten waarin je de zoektermen op een natuurlijke manier verwerkt. Maar dan wel zo dat Google in één oogopslag ziet waar jouw pagina over gaat en of deze relevant is voor mensen die jouw gevonden zoektermen gebruiken. Bijvoorbeeld door ze verwerken in de titel, de meta description, de URL, de subkopjes en natuurlijk af en toe in de tekst.

 

Zoekmachine marketing uitbesteden?

Het doen van een zoekwoorden analyse kost zoals je ziet heel wat tijd. En al helemaal als je er nog niet zo goed in bent. Bovendien vormt een zoekwoorden onderzoek praktisch de ruggengraat van je zoekmachine marketing strategie, dus is het wel zo fijn als het goed gebeurt. We helpen je daarom graag met al je vragen of pakken het zoekwoorden onderzoek voor je op. We doen het zelf immers dagelijks, beschikken over handige tools en hebben een neusje voor kansrijke keywords.

Neem vrijblijvend contact met ons op en laat je adviseren of kom langs en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

Overtuigd van onze kennis? Neem contact op!

Wij adviseren en helpen je graag. Vraag de gratis SEO scan aan of neem even contact met ons op en laat je verrassen door de mogelijkheden.

Zoekwoorden analyse
BOOOM Digital - Gradient styling element
BOOOM Digital - Gradient styling element