SEO
De vijf basis onderdelen van SEO copywriting
De vijf basis onderdelen van SEO copywriting
De content op je website is één van de meest invloedrijke factoren die bepaalt hoe goed je gevonden wordt in Google. Maar het bepaalt ook hoe je bezoekers zich gedragen op je website. Of ze doen wat je wilt dat ze doen. Of ze op die bestelknop drukken of niet. Daarom draait SEO copywriting niet om Google, maar om je bezoekers. Om jouw potentiële klanten.
De eerste regel van SEO Copywriting is dan ook dat content van goede kwaliteit beter rankt dan een volledig geoptimaliseerde tekst vol nutteloze informatie. Bovendien zou je anders ook niets hebben aan een goede ranking; je trekt wel bezoekers naar je site, maar die doen vervolgens niks of gaan weer weg. Bedenk daarom wat je bezoekers willen lezen als ze op een bepaalde pagina zijn. En geef ze dat dan.
Goed, nu we dat duidelijk hebben gemaakt dat je teksten vooral waardevol moeten zijn voor je bezoekers, is het tijd om ze ook even te optimaliseren voor de zoekmachines. Zodat je geweldige content ook gevonden wordt.
Voordat je begint met SEO copywriting
Voordat je begint met schrijven moet je wel weten op welk zoekwoord je gevonden wilt worden. Daarvoor doe je een zoekwoordenonderzoek. Hoe je dat doet en hoe je de beste zoekwoorden bepaalt, kunnen we je uitleggen. Heb je al een zoekwoord waar je je op wilt gaan focussen? Of heb je zelfs al een concept geschreven? Dan kunnen we gaan starten met de optimalisatie. De content op je website is één van de meest invloedrijke factoren die bepaalt hoe goed je gevonden wordt in Google.
En dan nu … de 5 basis onderdelen van SEO copywriting
Eindelijk, denk je. Snappen we. Maar voor goede SEO copywriting heb je nu eenmaal de juiste mindset en de juiste zoekwoorden nodig. Zonder dat wordt het niks. Maar laten we je vooral niet langer ophouden. Hier zijn ze: de 5 basis onderdelen van SEO copywriting!
1. De SEO titel
SEO Copywriting begint (of eindigt) met een goede SEO titel. De SEO titel is de grotere, blauwe tekst in de zoekresultaten. Het is belangrijk, heel belangrijk, dat je daar je gekozen zoekwoord in verwerkt. Je laat daarmee namelijk aan Google én je bezoekers zien waar de desbetreffende pagina over gaat. Geef ‘m een prominente plek (lees: vooraan) zodat je bezoekers in één oogopslag kunnen zien of jouw website relevant voor hen is.
Omdat je SEO titel ook voor een groot gedeelte bepaalt of de bezoekers op je website klikken of niet, is het aan te raden om voldoende tijd aan die titel te besteden. Speel in op de behoefte van de zoeker (door jezelf af te vragen met welke intentie een bepaald zoekwoord is ingevoerd) en maak duidelijk wat bezoekers kunnen verwachten. Houd het echter wel kort, want Google kapt je SEO titel af na ongeveer 55 tekens. Inclusief spaties.
2. De Meta Description
De wat? De meta description. Een technische term voor het grijze stukje tekst onder de blauwe SEO titel en de groene link van je pagina in de zoekresultaten. Google gebruikt daar doorgaans zo’n beetje de eerste tekst die zij tegenkomt op je pagina voor, maar je kunt ook zelf bepalen wat daar komt te staan. En dat gaan we doen, want het is een mooie extra gelegenheid om je zoekwoord in te verwerken.
In de meta description gebruik je ook je zoekwoord zo vroeg mogelijk. Het helpt de zoekers om te bepalen of jouw pagina de informatie bevat waar ze naar op zoek zijn. Bovendien wordt het zoekwoord dan dikgedrukt weergegeven, wat weer een beetje extra aandacht trekt. Handig! Als je dan ook nog de nieuwsgierigheid van de zoeker weet op te wekken, staat hem niets meer in de weg om op je website te klikken. De meta description is ook weer kort (zo’n 150 tot 160 tekens), dus speel met de woorden tot ‘ie perfect past.
3. Kwaliteitscontent
We kunnen het nu eenmaal niet vaak genoeg benadrukken: content van hoge kwaliteit zorgt voor hogere posities in de zoekresultaten. Maar hoe schrijf je die content? In ieder geval dus door je bezoekers de informatie te geven waar ze naar op zoek zijn door jouw gekozen zoekwoord in te voeren. Vaak hebben zoekers een probleem of vraag, waar jij met jouw bedrijf een oplossing voor biedt.
Schroom dus ook niet om jouw USP’s te communiceren in je tekst. Overtuig je bezoekers van jouw diensten of producten. Of geef gewoon antwoord op hun vraag. Vergeet daarbij niet dat je je bezoekers iets wilt laten doen. Een contactformulier invullen of iets bestellen, bijvoorbeeld. Schrijf daar dan ook naartoe en voeg het liefst een knopje toe waar mensen op kunnen drukken. Mensen houden van knopjes.
Nog even wat extra schrijftips:
- Schrijf foutloos. Niets is zo amateuristisch als een spelfout.
- Zorg ervoor dat je tekst feitelijk juist en up-to-date is.
- Gebruik tussenkopjes. Naast goed voor je SEO, maakt het je tekst ook snel te scannen. En dat is precies wat mensen doen wanneer ze geconfronteerd worden met teksten op websites.
- Creëer een leesbare tekst. Maak zo min mogelijk lange zinnen, want die lezen niet zo fijn en mensen zijn al gauw de draad kwijt wat betreft het onderwerp waardoor je bezoekers waarschijnlijk afhaken en teruggaan naar de zoekresultaten om op een andere website te klikken in de hoop daar snel de informatie te vinden die ze zoeken, maar dan in korte en begrijpelijke zinnen. Dat dus.
4. Gebruik je zoekwoord strategisch
Het strategisch gebruiken van zoekwoorden in de tekst maakt of kraakt je content als het gaat om vindbaarheid. Als je die zoekwoorden niet slim gebruikt, weten de zoekmachines niet waar je content nu echt over gaat. Oké, je zoekwoord heb je al gebruikt in je SEO titel en je meta description, maar het is ook belangrijk dat je die op natuurlijke wijze (!) in je tekst verwerkt. Niet te veel en niet te weinig, dus.
Gebruik je zoekwoord 1-3 keer per 100 woorden. Maak daarnaast gebruik van synoniemen van je zoekwoord of andere gerelateerde woorden, zodat je aan Google laat zien dat je je bezoekers een fijne tekst voorschotelt en niet zozeer bezig bent geweest met het behalen van een goede positie in de zoekresultaten. Daarvoor zal je gek genoeg worden beloond met een goede positie in de zoekresultaten.
Enkele voorkeursplaatsen voor het gebruik van je zoekwoord: de titel van de content (is anders dan de SEO titel!), in de eerste paragraaf en in één of twee subkopjes.
5. Links
SEO Copywriting gaat hand in hand met het plaatsen (en krijgen!) van links. Een webtekst zou een webtekst niet zijn zonder die klassieke klikbare woordjes. Met die links verhoog je de gebruiksvriendelijkheid van je content. Je kunt je bezoekers bijvoorbeeld verwijzen naar andere, relevante pagina’s of naar een andere website als Wikipedia waar toevallig het perfecte stuk achtergrondinformatie staat beschreven.
Geen zorgen, je verliest er geen bezoekers door. Sterker nog, je laat aan Google zien dat je niet bang bent om bezoekers weg te laten gaan van je website om ze zo goed mogelijk in hun informatiebehoefte te voorzien. Ook daar zal je door Google voor beloond worden (en die bezoekers komen ook wel weer terug).
Relevantie is hierbij de sleutel tot succes. Plaats alleen links wanneer deze ook echt relevant zijn voor bezoekers en dus echt iets toevoegen aan je content. Dan komt het helemaal goed.
Zo kom je hoger in Google met SEO copywriting
Wanneer je bovenstaande onderdelen allemaal verwerkt in je content, dan kom je vanzelf hoger in Google met je website. Dat gaat echter niet van de één op de andere dag. Zoekmachine optimalisatie is een langzaam proces waarvan het resultaat door meerdere factoren wordt bepaald. SEO copywriting is daar slechts één van. Maar wel een belangrijke. Wanneer je bijvoorbeeld een tekst schrijft over vloeren, moet je zorgen dat het zoekwoord strategisch verdeeld is.
Overtuigd van onze kennis? Neem contact op!
Heb je hulp nodig bij het schrijven van SEO teksten? Wil je wat extra tips? Of heb je helemaal geen zin of tijd om die waardevolle content te schrijven? Wij helpen je graag verder.
