BOOOM Digital - Gradient styling elementBOOOM Digital - Gradient styling element

Branding

In 6 stappen je merk neerzetten met je logo design

In 6 stappen je merk neerzetten met je logo design

Even ter herhaling: brand identity is een breed begrip, het logo design is een onderdeel. Maar het logo kan een cruciale rol spelen in elk ander onderdeel binnen brand identity. Denk aan schrijfwaren, marketingmateriaal, kleding, etc. Het logo maakt je merk op een simpele manier herkenbaar. Maar hoe kom je tot een goed logo? En wat is de beste manier om het logo binnen de brand identity te brengen, online en offline? In 6 stappen helpen wij je een eindje op weg om je brand neer te zetten met je logo design.

1. Omschrijf je brand personality

Een logo hoeft niet te laten zien wat je doet, maar wel wie je bent. Net als dat mensen een persoonlijkheid hebben die zich uitdrukt in kleding, haarstijl, interesses, spreektaal – noem maar op. Zo wil je ook je merk naar buiten brengen. Hierbij kijk je naar de karakteristieke eigenschappen die jouw merk kenmerkend maken. Is het merk uitgesproken of juist rustig? Straalt het meer formaliteit en elegantie uit, of is het juist casual en simplistisch? Voor bijvoorbeeld een merk met organische producten zijn aardetinten als groen en bruin kenmerkend in het kleurgebruik van het logo, met vaak een speels lettertype.

Naast karakteristieke eigenschappen moet je je ook afvragen en duidelijk definiëren wat jouw merk zo speciaal maakt en wat de normen en waarden zijn. In welke woorden zou jij je merk omschrijven? En in welke woorden wil jij dat de doelgroep het merk zal omschrijven?

Het klinkt misschien een beetje als een marketing verhaal, maar weten waar je merk voor staat en wat je over wil brengen is voor een logo designer essentieel. Een goede definiëring van je brand personality leidt tot de juiste ideeën en eindresultaat.

2. Identificeer de doelgroep

De klant is koning, maar dan net iets anders. Jouw doelgroep bepaalt het succes van jouw merk. Wederom wat marketing gezever, maar het is nou eenmaal belangrijk. Als je niet tot in de details weet wie de doelgroep is, dan wordt de brand identity neerzetten een lastige klus.

Om meer over je doelgroep te weten te komen kun je als (beginnend) merk een voorbeeld nemen aan je concurrentie. Wie is hun doelgroep? Naar wie is de content op de website en social media kanalen gericht? Wie zijn de klanten? Dit kun je mede bepalen door te kijken naar demografische factoren als leeftijd, geslacht en inkomen.

Als een al bestaand merk die zich gaat rebranden kun je kijken in je huidige klantportfolio en analyse doen gericht op het verleden. Wil je met je rebranding juist een andere doelgroep bereiken? Dan weet je in ieder geval wat niet te doen en wat anders kan.

3. Doe inspiratie op

Bij deze stap begint het werkelijke ontwerpproces binnen logo design. Je gaat ideeën opdoen, inspiratie zoeken en in gedachten een beeld vormen van hoe jouw logo er uit zou kunnen zien. Het klinkt misschien lastig om mee te beginnen, maar wij hebben wat simpele tips die je goed op weg helpen.

Brainstorm

Schrijf woorden op die in jou opkomen die goed bij je merk passen. Hiervoor kun je zeker inspiratie halen uit de vorige stappen. Om je te kunnen differentiëren van de concurrentie mag je ook zeker out-of-the-box denken. Wees vooral niet bang om mensen in je omgeving voor input te vragen. Denk hierbij aan medewerkers en zakelijke partners, maar ook zeker vrienden en familie. Hoe meer ideeën, des te beter!

Maak een moodboard met Pinterest

Maak een digitale moodboard met Pinterest waar je inspiratie op verzamelt. Welke afbeeldingen op het internet spreken jou aan? Welke kleuren vind jij mooi en zijn passend bij je merk? Welke stijl? Hoe dan ook, een moodboard geeft een designer een idee waar jij naartoe zou willen werken.

Bekijk de concurrentie

Net als dat je concurrentie kunt bekijken voor het bepalen van je doelgroep, kun je er ook ideeën op doen voor het logo design. Hoe differentiëren zij zich? Maken ze allemaal gebruik van dezelfde kleuren? Kies er dan zelf voor om juist mét kleur te werken. Zijn de logo’s strak en stralen ze professionaliteit uit? Als jij met je merk juist losser en casual wil overkomen, dan is een speelser lettertype misschien een idee. Uiteindelijk wil je dat jouw merk zich onderscheidt, dus wees anders!

4. Het ontwerp: maak keuzes

Nu je ideeën en inspiratie hebt opgedaan is het tijd om dan eindelijk het logo te ontwerpen. Hier komen verschillende aspecten bij kijken: logo type, kleurgebruik en typografie.

Logo type

Als eerst moet je het type bepalen. Hierbij worden er over het algemeen 5 verschillende type logo’s gehanteerd. Deze lichten we even kort toe. Hoe en wanneer je de verschillende types het beste kunt gebruiken vertellen we binnenkort in een andere blog.

Word mark
De naam doet het misschien al vermoeden, maar een word mark type logo bestaat alleen uit tekst. Hierbij is het lettertype en kleurgebruik erg belangrijk om jezelf te onderscheiden.

Letter mark
Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van tekst, maar in verkorte vorm. Meestal met de initialen van het volledige merknaam.

Brand mark
Een brand mark is een ontwerp zonder tekst. Er wordt simpelweg alleen gebruik gemaakt van een symbool of icoon.

Combo mark
Bij een combo worden word mark en brand mark gecombineerd. Dit logo type is wat complexer, maar je kunt hierbij de brand personality goed naar voren laten komen.

Logo van BOOOM Digital

Emblem
Het verschil tussen een combo en emblem is dat bij een emblem de tekst binnen het symbool wordt geplaatst, terwijl bij een combo mark de twee onderdelen los van elkaar gezien kunnen worden.

Kleurgebruik & typografie

Kleuren hebben een betekenis en er zit een hele psychologische gedachtegang achter kleurgebruik. Zo is groen een veelgebruikte kleur voor merken die zich tot de natuur betrokken voelen. Zwart straalt luxe en modern uit. Ook hier kijken we weer naar de beschreven brand personality.

Het lettertype voor het logo mag ook zeker niet vergeten worden. Hiermee wordt, naast het kleurgebruik, grotendeels de persoonlijkheid van je merk naar het publiek gecommuniceerd. Een jeugdig of natuurlijk merk maken eerder gebruik van een speels lettertype, terwijl een globaal of strikt zakelijk merk eerder gebruik maakt van een strak lettertype.

Voor een lang verhaal over kleurentheorie en typografie: houd onze blogpage in de gaten!

5. Het logo ontwerpen

Je hebt je brand personality omschreven en de doelgroep bepaald. Op basis daarvan heb je nagedacht over het logo type, het kleurgebruik en de typografie. Nu kun je het logo design gaan (of laten) ontwerpen! Er zijn online verschillende programma’s en tools waarmee je zelf aan de slag kunt, maar voor een uniek logo kun je toch echt het beste terecht bij een designer.

De eerdere stappen binnen dit proces vergemakkelijkt het ontwerpen van een logo voor een designer enorm, dus communicatie tussen beide partijen is key. Geef zoveel mogelijk informatie over je merk en verwerk het ook in een document. Zo gaat er geen enkel detail verloren. Laat ook zeker de designer out-of-the-box voor je denken. Misschien komt hij/zij wel met een tof idee waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Als het gaat om logo’s hebben wij één motto: keep it simple! Je wilt dat je merk herkenbaar is, dus een té ingewikkeld logo ontwerp zal niet werken.

6. Brand identity: huisstijl

Je hebt een logo: feest! Om je brand identity verder te ontwikkelen is het belangrijk om een goede huisstijl te creëren. Hierbij houd je, net als bij je logo, rekening met de stijl, het kleurgebruik en de typografie. Met een logo maak je jezelf herkenbaar, met de brand identity communiceer je je merk op allerlei vlakken. Dan hebben we het voornamelijk over het webdesign en (online) marketingmateriaal. Hierbij nog een handige tip.

Maak een huisstijl handboek

Nee, je hoeft geen uitgebreid document te schrijven van duizend woorden, maar op een rijtje zetten welke stijl je hanteert is wel zo handig. Omschrijf wat de algehele stijl is, welke lettertypes je gebruikt, de groottes van het lettertype, het kleurenpalet – noem maar op. Zo zorg je er voor dat alle documenten intern en extern kloppend zijn aan elkaar. Consistentie.

Ben je nu brand ready?

Stopt het hier? Nee, er is nog zoveel om over te schrijven. Met deze 6 stappen hebben we wel de basis gelegd. Naast de traditionele huisstijl is het tegenwoordig ook belangrijk om je merk te branden via social media kanalen. En zoals eerder gezegd hebben we blogs over logo types en kleurpsychologie beloofd. Houd zeker onze site in de gaten, want er zijn genoeg aspecten waar we nog dieper op in zullen gaan.


Aan de slag met BOOOM

Wil je aan de slag met je logo design? We hebben gesproken over samenwerken met designers als het om een nieuw logo gaat. Hallo! BOOOM Digital kan je van begin tot eind helpen om een goed merk neer te zetten. Van logo tot huisstijl tot een hele nieuwe website. Interesse? Neem contact met ons op en kom eens langs voor een praatje (en een lekker bakkie koffie). 

BOOOM Digital - Gradient styling element
BOOOM Digital - Gradient styling element