BOOOM Digital - Gradient styling elementBOOOM Digital - Gradient styling element

Google

Google search console instellen voor je website

Het opzetten van een Google search Console account is voor veel mensen erg lastig. Dit terwijl het een onmisbare tool is wanneer je een website hebt. Het is namelijk zo dat Google Search Console een van de beste tools is voor het analyseren van gegevens.

Naast het analyseren geeft deze tool ook belangrijke informatie over de positionering en algehele online zichtbaarheid van de website.

Weet je niet waar je moet beginnen bij het instellen van Google Search Console? Dan hebben we hieronder een korte, stapsgewijze uitleg voor je gemaakt. Lees dus zeker verder om ervoor te zorgen dat je het op de juiste wijze instelt.

Google search console instellen voor je website

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis online tool waarmee website-eigenaren de gezondheid en effectiviteit van hun website in relatie tot Google-zoekopdrachten kunnen volgen.

De tool geeft website-eigenaren een overzicht van gegevens over zoekprestaties en gebruikerservaring, die zij kunnen gebruiken om hun website te verbeteren en meer verkeer te genereren.

Google kan via Search Console ook communiceren wanneer het beveiligingslekken vindt (zoals kwetsbaarheden tegen hackers) en wanneer de kwaliteitsteams van Google een website handmatig hebben bestraft.

Hoe stel je Google Search Console in?

Nu we de definitie van Google Search Console hebben toegelicht, gaan we verder met het onderwerp van dit artikel, namelijk het instellen ervan. Het instellen van Google Search Console omvat drie basisstappen, die we hieronder in detail zullen bespreken.

1. Meld je aan bij Google Search Console

De eerste stap bij het instellen van Google Search Console is het registreren van een account. Mocht het zo zijn dat je al een Google account hebt, dan komt dit goed uit.

Wat je als eerst moet doen, is een Google account aanmaken als je dat nog niet hebt gedaan.

Van daaruit kun je eenvoudig inloggen. Dat betekent niet meteen dat je na het inloggen toegang krijgt tot alle Search Console functies. Je moet dan nog steeds je website toevoegen en verifiëren.

2. Voeg je website toe als property

In de volgende stap van het installatieproces van Google Search Console moet jouw website worden toegevoegd als een property. Met de term “property” wordt meestal verwezen naar je website, hoewel het soms ook kan verwijzen naar apps.

Bij het toevoegen van je site als property heb je twee opties. De eerste is om je domein toe te voegen, de tweede is om een URL-voorvoegsel te gebruiken.

Meestal is het gebruik van je domein de beste keuze, omdat het eenvoudiger is. Mocht je toch besluiten een URL-voorvoegsel te gebruiken, dan moet je dit proces wellicht meerdere keren herhalen gezien de verschillende versies van je website. Zo moet je het proces herhalen voor elke versie, bijvoorbeeld als je een HTTP-versie en een HTTPS-versie hebt.

Google search console instellen voor je website

3. Je site verifiëren

Het verifiëren van je property is de laatste stap na het toevoegen van je site. Afhankelijk van de keuze die je in de vorige stap hebt gemaakt, varieert het proces. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een domein of een URL-voorvoegsel. Wij bespreken hier hoe je beide kunt verifiëren.

Een domein verifiëren

Om de website en het domein te verifiëren is het noodzakelijk dat je de DNS-provider (Domain Name Service) gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld onze hosting gebruiken voor jouw domein en hosting.

Vervolgens kun je kiezen uit een lijst met serviceproviders wanneer Search Console je vraagt om je website te verifiëren. Selecteer in het menu je DNS-provider voor specifieke instructies voor die provider.

Google search console instellen voor je website handleiding

Om je domein te verifiëren, moet je voldoen aan deze grondige procedures. Deze procedures verlopen over het algemeen als volgt:

  1. Klik op “Kopiëren” naast de door het GSC verstrekte TXT-record.
  2. Ga naar de site van je DNS provider en log in.
  3. Ga naar de website van je provider en ga naar het domein dat je wilt verifiëren in GSC.
  4. Ga naar het scherm voor domeinbeheer en voeg een nieuw DNS-record toe.
  5. Kies “TXT” als het type record.
  6. Typ “@” onder “Host”.
  7. Plak het TXT record dat je hebt gekopieerd in het daarvoor bestemde veld.
  8. Klik op “Opslaan”. Ga dan terug naar Search Console en klik op “Verifiëren”.

Als dit met succes is gedaan, ontvang je een bericht van Google Search Console dat je site is geverifieerd. Houd er rekening mee dat verificatie 72 uur kan duren, dus geef het de tijd voordat je ervan uitgaat dat het niet is gelukt.

URL-voorvoegsel verifiëren

Er zijn een paar technieken om het voorvoegsel van je URL te verifiëren.

Eigendom verifiëren

De eerste methode is het uploaden van een HTML-bestand naar de hoofdmap van je website. Dit bestand kun je opvragen bij Search Console. Vervolgens moet je het bestand uploaden naar de hoofddirectory van je website.

Een ander verificatiemiddel is een HTML-element. Afhankelijk van het content management systeem (CMS) dat je gebruikt, kunnen de procedures voor dit proces sterk verschillen. Het komt erop neer dat je een meta tag toevoegt aan de header van je website.

Als er al Google Analytics of Google Tag Manager op je website is geïnstalleerd, kun je er ook voor kiezen om de verificatie via een van die diensten uit te voeren door op een knop te klikken.

Wat moet je doen na het instellen van Google Search Console

Nu het je is gelukt om Google Search Console in te stellen ben je klaar om het platform te gebruiken. Maar wat ga je ga je nu doen?

Het eerste wat je moet doen is je sitemap uploaden. Dit zal de ranking van je website in een mum van tijd verbeteren. Hiervoor moet je in Search Console de optie “Sitemaps” selecteren en de URL van de sitemap van je website invoeren. Als je dat nog niet hebt gedaan, zal deze stap ervoor zorgen dat Google je website grondig indexeert en crawlt.

Na deze stap kun je Google Search Console gebruiken om statistieken te bekijken en methoden te zoeken om de SEO van je website te verbeteren.

BOOOM Digital kan je helpen resultaten te behalen via Google Search Console

Is Search Console eenmaal geverifieerd, dan kun je direct resultaat zien op het gebied van SEO. Ondanks dat Google Search Console mogelijkheden kan bieden om je SEO te verbeteren, kan het geen veranderingen voor je doorvoeren. Daarvoor ben je bij BOOOM Digital aan het juiste adres.

Met onze ervaring weten wij precies wat er nodig is om je Google rankings te verbeteren en je websiteverkeer te verhogen. Wij handelen alles af zodat jij je kunt richten op andere vlakken binnen je bedrijf.

Vraag de SEO-scan aan om aan de slag te gaan met onze SEO-diensten!

BOOOM Digital - Gradient styling element
BOOOM Digital - Gradient styling element